Ozan Süner // Yüzme Eğitmeni
16 Aralık 2015

Bodrum’da yaşıyorsan ya da yaşamayı düşünüyorsan yüzme becerin üzerinde biraz uğraşmalısın. Zira burada neredeyse 8 ay denize girebilirsin. Bu sporu adabıyla yapmak içinse bir profesyonel yardımı şart. Ozan huzurlarınızda.
Bodrum’un sakinliği, güneşi, denizi, havası, trafiksizliği! Her şeyi doğal alıyoruz, her hafta pazara gidiyoruz. Daha ne olsun!

Direk mevzuya girelim: Ne zamandır Bodrum’dasın?

2014 Mart ayından beri.

Nasıl bir gelişti sizinkisi?

2012’den beri eşim sürekli Bodrum’a taşınmak istediğini söylüyordu. Burada çocuk için daha iyi bir yaşam olduğuna inanıyordu. Gel gör ki, benim o zamanlar iyi bir kurumsal firmada iyi bir mevkide iyi bir işim vardı. Pek istemiyordum Bodrum’a gelmeyi. Rahatım yerindeydi. Kafamdaki Bodrum ise bekarlık zamanımdan kalan hatıralar ve barlar sokağından ibaretti açıkçası.

Nasıl dönecek hikaye merak ettim.

Bir bayram tatilinde Bodrum’a geldik ve bir hafta kaldık. O tatilde şunun farkına vardım: Bodrum’da çocukla yaşamak bekar yaşamaktan çok daha farklı. Çocuk için gerçekten büyük nimetler var. Bunun üzerine yüzme kulüpleriyle irtibata geçtim. Üzerinden 5 ay geçti, hızlıca ayarlamalarımızı yaptık ve geldik. İlk evimiz Gümbet’teydi. Çalıştığım havuz orada olduğu için. O sürede gördüm ki, özellikle kışın özel yüzme dersi veren hiç bir şahıs veya kuruluş yok Bodrum’da. Bunun üzerine kendi adım altında özel dersler verebileceğimi farkedip çalıştığım kulüpten ayrıldım. Sonra da Ortakent’e taşındık.

Eşin ne iş yapıyor?

Evrim, Yamuna Body Rolling denilen bir tür beden terapisi üzerinde çalışıyor.

O da ne?

Anlatması biraz zor ama şöyle; özel tasarlanmış toplar kullanılarak bedendeki kemik, bağ ve kas yapılarını rahatlatmak ve işlevlerini tam olarak yerine getirmelerini sağlamak için geliştirilmiş bir terapi bu. Bir takım ağrıları çok kısa sürede yok edebiliyor.

Sporcu ve şifacı bir aile. İstanbul’da ne yapıyordunuz siz?

Bir pilates stüdyomuz vardı. Etiler’in ilk pilates stüdyolarından biriydi. 2007’de açtık, 3 sene kadar yürüttük sonra Sinan geldi, oğlumuz. Bu da bizim için ikinci bir ev demekti çünkü stüdyoyu aynı zamanda ev olarak kullanıyorduk. Çocukla bunu yapamazdık. Bir süre idare etmeye çalıştık sonra ben kurumsal hayata devam ettim.

Ne iş yapıyorsun tam olarak?

Ben yüzme antrenörüyüm. Marmara Üniversitesi Yüzme Anabilim Dalı’nı bitirdim. 3. derece kıdemli antrenör olarak mezun oldum. Bu ne demek? A milli takımı dışında bütün takımları çalıştırabilecek bir sertifikam var. 2000 yılından beri bu mesleği yapıyorum.

Antrenörlük yapmıyorsun ama, değil mi?

Hayır yapmıyorum. Yüzme eğitmenliği yapıyorum. Üniversite zamanında antrenörlüktense öğretmenlik yapmayı tercih ettim. Manevi tatmini daha büyük bana göre. Daha çok da çocuklarla çalışıyorum. Bodrum’da ise kişiye ya da gruplara özel yüzme dersleri veriyorum. Çocuklara ve yetişkinlere. Ayrıca ameliyat öncesi/sonrası bazı rehabilitasyon egzersizleri yapıyoruz. Zayıflama ya da su korkusu gibi belli bir amaca yönelik programlar hazırlıyorum. Sporcuların müsabakaya hazırlık aşamalarına yardımcı olmaya çalışıyorum.

Kaç yaşında yüzmeye başlamalı bir çocuk?

Mümkün olan en erken yaşta! Artık bebek yüzmesi bile var ama bence 4 yaş civarı çok uygun.

Ne öğretiyorsun 4 yaşındakine?

Temel şeyler. Su yutmamak, suda rahat olmak, bir yerden bir yere kendi başına ilerleme. Bunları öğretirken de suda beraber eğlenceli oyunlar oynuyoruz. Yaş ilerledikçe ve kabiliyet geliştikçe teknik artıyor. Sonrasında 3-4 tekniği kombinleyerek veriyorum ve geliştiriyoruz. Bugüne kadar 1 yaş civarından 86 yaşına kadar öğrencim oldu.

Peki, ne kazandırıyor çocuğa yüzme?

Bir kere ergenlik dönemine kadar postür denen fiziksel duruşu kazandırıyor. Yüzme sporu bütün eklemleri, kasları ve kemikleri çalıştırıyor. Dolayısıyla yüzmese bile sadece suyun içinde geçirdiği zaman diliminde bu spor çocuğa çok iyi bir fiziksel avantaj sağlıyor. Özgüven ve motivasyon açısından da önemli. Bunun yanı sıra disiplin gibi, yüksek konsantrasyon gibi, rekabet gibi kavramları öğreniyorlar. Sosyal hayatlarını bile olumlu etkiliyor. Su rahatlatan birşey. Mutlu ve huzurlu oluyor çocuklar.

Memnun musun buradaki hayatından?

Çok. İstanbul’la kıyas kabul etmez.

Her şey hep böyle güllük gülistanlık mıydı?

Tabii ki hayır. Ben buraya çok hazırlıklı gelemedim açıkçası. Bodrum’da yaşadıkça gördüm çoğu şeyi. İlk amacımız oğlumuzu daha sağlıklı, daha nezih, daha temiz, daha doğal bir yerde büyütmekti. Tabii onu büyütürken bizim de bir takım imkanlarımızın olması gerekiyordu. İlk geldiğimizde bir anda her istediğimiz olmadı. Biraz üstüne düşmek gerekti. İşimi iyi yaptığımı düşünüyorum ama geçen kış ciddi anlamda zorlandım. Havuz bulmakta, öğrenci bulmakta, öğrencinin devamlılığını sağlamakta… Sert bir kıştı, çok yağmur çamur oldu, hastalıklar fazlaydı. Kısacası evet zorlandık biraz ama yine de çok mutluyuz. Bodrum’un sakinliği, güneşi, denizi, havası, trafiksizliği! Her şeyi doğal alıyoruz, her hafta pazara gidiyoruz. Daha ne olsun!

Bize Bodrum’daki bir gününle İstanbul’daki bir gününü karşılaştırır mısın?

Güne trafikle başlıyorduk bir kere. Daha önemlisi İstanbul’da işe gitmek zorundasın. Yani mesai saatleri boyunca o çatı altında kalmak zorundasın. Buradaki hayatımda derslerim olduğu zaman çalışıyorum. Geri kalan zaman benim. Çocuğumla daha fazla zaman geçirebiliyorum.

Özlemiyor musun hiç?

Arkadaşlarımı özlüyorum. “Birini arayayım, bu akşam biraz kaçayım” demeyi özlüyorum. Komik belki ama evde bir yardımcımız vardı, o lüksü özlüyorum! Ama İstanbul’u kesinlikle özlemiyorum.

Denizde yüzme dersi çok heyecan verici geliyor bana. Bunu yapıyor musun?

Evet tabii, denizde derslerim oluyor.

Bir yüzücü olarak Bodrum koylarını değerlendirsene bize. Hangi koy yüzmek için en uygun örneğin?

Koydan ziyade benim eğitmen olarak denizde önemsediğim en önemli şey ayağımın yere değmesi. İkincisi suyun hemen derinleşmemesi lazım. Rüzgar almaması ve çok dalgalı olmaması gerek. Yahşi, Ortakent, Bitez, Gündoğan, Türkbükü’nün Hebil tarafları, Yalıkavak’ın bazı sahilleri denizde yüzme dersi için uygun. Çok kalabalık olması da motivasyonu ve konsantrasyonu düşüren bir unsur oluyor.

Kışın nerede yapıyorsun derslerini?

Azka Otel’de, Bardakçı’da. Yeni ve güzel bir kapalı havuzu var, ısıtmalı. Ortam sıcaklığı da iyi. Çocuklar üşümüyor. Çok memnunum.

Sana kalan o güzel zamanlarda nerelere gidiyorsun, nereleri önerirsin bize?

Ortakent civarında görebilirsin bizi daha çok. Yazın Mu Art’a veya Meltem’e gidiyoruz. Restoran diyorsan Gebora’yı severiz. Bodrum’da Berk Balık’a gideriz. Zaman zaman Yalıkavak Marina’ya gidiyoruz. Biz Bodrum’un kışını seviyoruz ama orası kesin.

Yüzme dersi almak isteyenler nasıl bulsunlar seni Ozan?

Telefonum +90 544 115 77 15
Web sitemden ve Instagram sayfamdan.

Diğer Röportajlar..
4
Yukarı Çık