Oya Pulathaneli // Kitabevi İşletmecisi
09 Ocak 2020

0-14 yaş grubu çocuklar için nefis bir kitap seçkisi yapan Oya Pulathaneli dünyanın en romantik iş fikri olan çocuk kitapçısını Bodrum Torba'da hayata geçireli 1 yıl oldu. Babun'u daha yakından tanımak isteyenleri buraya alalım.
0-14 yaş grubu için kitapların bulunduğu bir kitapçı dükkanı Babun. Bir kütüphane değil. Yine de istedikleri bütün kitapları burada okuyabilirler, satın almak zorunda değiller.

Son soruyu başa almak istiyorum: Çocuk kitapçısı açma fikri muhtemelen dünyanın en romantik iş fikirlerinden biri! Peki, bu işin ticari kısmı seni tatmin ediyor mu?

Ben de o niyetlerle başladım bu işe yani evet bence de çok romantik bir fikirdi. Fikrim de değişmedi aslında ama şunu söylemek gerekir ki ticari kaygınızın olmaması lazım. Kar marjı çok düşük ve bunun yanı sıra çok büyük efor gerektiriyor. Yine de Bodrum şartlarında Babun’u değerlendirmem gerekirse; ilk sene biraz kendimizi anlatmakla geçti. Şimdi ise sürdürülebilir bir noktaya vardık.

Var mıydı aklında hep böyle bir iş yapmak?

Kitapları çok seviyorum ve aklımın köşesinde evet, keşke bir kitapçım olsa diyordum. Ama Bodrum’a gideyim ve bir çocuk kitapçısı açayım diye net bir planım yoktu. O sıralar İstanbul’da yaşıyorduk. Kızımız Ada okula başlamadan da büyük şehirden ayrılmak istiyorduk.

Mesleğin neydi Oya?

Mimarım ben. Zaten Ada doğduğunda işten ayrılmıştım. Eşim Burç da illüstratör ve freelance çalışıyor. O nedenle bizim İstanbul’u bırakmamız çok zor olmadı.   2016 yılında Bodrum’a taşındık. Artık ufak ufak bir şeyler yapmaya başlamak istiyordum. Kafamda şekillenmeye başlamıştı çocuk kitapçısı fikri. Seçkilerimi yaptım, birkaç yayınevinden üyelik aldım bu sırada. Sonra yer bakmaya başladım. Ama hiç istediğim, hayal ettiğim gibi yer bir çıkmıyordu karşıma.

Hikaye heyecanlanmaya başladı… 

Evet! Devamı daha da heyecanlı. Bir gün bir arkadaşımla sohbet ederken; bana dedi ki “Arya Women Investment’ın toplantısı var, gelmek ister misin?” “Hadi gideyim” dedim. Herkes iş fikrini anlatıyordu. Ben de arkada tek başıma oturuyordum, sıranın bana gelmesini hiç istemiyordum çünkü ortada kayda değer bir fikir yoktu. Ama sıra bana geldi tabii ki. Üstünkörü bahsettim çocuk kitapçısı fikrinden. Arya'nın kurucusu Ahu Hanım (Ahu Büyükkuşoğlu Serter) şu an içinde bulunduğumuz Torba’daki bu mekandan bahsetti; “görmek ister misin?” dedi. Geldim ve çok beğendim. 2 gün sonra şirket kuruluş evraklarını hazırlıyordum.

Harika! Hazırmışsın.

Evet, içerikle ilgili alt yapı hazırmış aslında. Mekan da içime sinince, hızlıca ilerledik.

Babun Çocuk Kitapçısı’nı senin ağzından dinleyelim mi? Çocuklar ve büyükler buraya gelince neler buluyor? 

0-14 yaş grubu için kitapların bulunduğu bir kitapçı dükkanı Babun. Bir kütüphane değil. Yine de istedikleri bütün kitapları burada okuyabilirler, satın almak zorunda değiller. Az miktarda doğal materyallerin kullanıldığı oyuncaklar, sağlıklı atıştırmalıklar, organik ürünler de var. Ben kek yapıyorum her gün. Yazın limonata, kışın sıcak çikolatamız var. Bunlar artık klasikleşti ve her gelen soruyor, o yüzden söylüyorum. Çay & kahve tabii ki olmazsa olmazlarımız…

Sadece kitap alışverişi yapılabilecek bir dükkan gibi değil de; ailece güzel vakit geçirebileceğiniz bir deneyim alanı gibi tasarladık aslında.

Okul öncesi dönem tamam ama büyük yaş grupları için çok fazla alternatif yok Bodrum’da. Sen bu açığı da kapatıyorsun aslında… 

Kitap seçkisi olarak 10 yaş üstü için de çok fazla kitabımız var. Ama biz etkinlikler de oluşturuyoruz büyük yaş grubu için. Örneğin 2 haftada 1 yaptığımız felsefe atölyemiz var. 6-9 ve 10-14 yaş grupları için düzenledik bu atölyeleri. Çoğaltmak da istiyoruz aslında. Bu anlamda fikir ve önerilere açığım. Buradan duyurmuş olayım.  

Felsefe atölyeleri dışında hangi etkinlikler oluyor? 

Her cumartesi kukla tiyatrosu yapıyoruz. Anlatılan hikayeye göre çomak kukla ya da el kuklası olabiliyor, bazen de ışık & gölge oyunu… Bir kitaptan yola çıkarak hikaye anlatılıyor ve sonrasında o hikayeye bağlı bir etkinlik yapılıyor. Bazen kraft atölyesi, bazen hamur kullanarak oluyor. Bu genelde 3-6 yaş grubunu ilgilendiren bir atölye. Pazar günleri de seramik atölyemiz var. Orada yaş grubu biraz daha karışık. Hatta bazen yetişkinler bile katılıyor. Eğitmenimiz Murat bütün malzemeleri getiriyor, geniş bir vakitte, sakin ve huzurlu bir şekilde modeller ortaya çıkıyor. Diğer hafta pişirilmiş şekilde ürünler tekrar buraya geliyor ve boyanıyor. Daha önce bahsettiğimiz felsefe atölyemiz var. Yaş grubu 6-9 şimdilik. Düzenli olanlar bunlar.

Ama sıkı takip etmek lazım Babun’u çünkü çok ilginç, tek günlük bir atölye çıkabiliyor karşımıza aniden. 

Kesinlikle. Bu yaz mesela karagöz & hacivat yaptık. İnanılmaz etkileyiciydi. Onları tekrar getirmek istiyorum. Yazar imza günlerimiz oluyor. Demet Kılıç bazen masallar anlatıyor bize.

Şimdi röportajın can alıcı kısmına geliyoruz: Bize farklı yaş grupları için kitap önerisi yapar mısın?

Seve seve! 10 yaş üstü ile başlayalım. Bence çocukların hepsi Andreas Steinhöfel’i keşfetmeli. Kuzeyli bir yazar. Türkçeleştirilmiş çok kitabı var ama “Kiralık Canavar” iyi bir başlangıç olacaktır. Bu sene çıkan kitaplar arasından favorim “Aydaki Keçi”. Kitap, bir yetişkin felsefesi olan anda kalmak ile ilgili. Kısa kısa hikayeler var. Ginko’dan çıktı ve bu yeni bir yayınevi, çok iyi kitapları var. “Buz Ejderhası” bir diğer önerim olacak. 7-8 yaş için uygun. Ben ilkokul ikinci sınıfa kadar kitaptaki çizimlerin hala çok etkili olduğunu düşünüyorum. O nedenle bu kitap listeme giriyor. Çizgi roman tarzını sevenler de Tekir Kitap’tan çıkan “Çatlak Aile Fufu’lar” serisini okuyabilirler. Farklı türlerle karşılaşmak çocuklar için iyidir.

Harika gidiyorsun, resimli kitap önerilerin neler?

Judith Limerman’ın yeni kitabı çıktı. Kendi çocuğu için yazdığı bir masal. Masalın şarkısını da YouTube’dan dinleyebiliyorlar. Hem hikayesi hem de çizimleri çok çok güzel. Yeni çıkan 2 yayınevi söylemek istiyorum. Biri Pırıl Yayınevi diğeri de Çoki Yayınları. Bunları anne&babalar mutlaka takip etsin. 2,5 yaş itibariyle tüm çocuklara uygun alternatifler bulunabilir. Bunların dışında “Kırmızı Başlıklı Kız ve Vejetaryen Kurt” isimli kitabı önermek istiyorum. Güzel bir hikaye. Son olarak “Nerede Bu Ejderha?” yı söyleyeyim. Marsık’ın yeni kitabı. Üç şaşkın askerin öyküsü… Aslında daha çok var da, şimdilik burada keseyim.

Peki o halde son söz yine sende… 

Öncelikle çok teşekkür ediyorum. Babun’a herkesi bekliyorum. Madem söz bende o zaman son olarak başka bir yeni girişimden daha bahsedeyim. Biz 3 arkadaş yeni bir platform oluşturuyoruz. İsmi Babun Play. Çocuklarla serbest oyun felsefesi ile ilgili söz söylemek niyetindeyiz. Olay, çocuklara bir şeyler öğretmek değil, çünkü onların doğasında bu var zaten. Okullar ve aileler için farkındalık yaratmak amaç. Bir mobil araç yapacağız ve kamusal alanlarda aracı açıp, pop-up play’ler düzenlemek istiyoruz. Atık ve açık uçlu materyallerle çalışabileceğimiz mini atölyeler gibi. 28 Mayıs Dünya Oyun Günü’ne yetişmiş olacak umarım. Yolumuzun kesişmesi dileği ile…   


Diğer Röportajlar..
73
Yukarı Çık