Mehmet, Bodrum’a hoşgeldin. Yaz sezonu için bile olsa, seni burada görmek güzel! Takipçilerimizle tanışmak ister misin hemen?
Elbette, çok isterim! Kısaca kendimden bahsedeyim: 2013 senesinde Avustralya’ya gittim. 3 sene kadar orada yaşadım. Bir arayışla gitmiştim oraya ve neticesinde bir sürü sertifika ve bolca tecrübeyle bebek ve çocuk yüzme eğitmeni olarak geri döndüm. Derin suya saygı, çocukların korku ve endişelerine saygı, suyun içinde ve etrafındaki güvenlik bilinci, çocuklarla iletişim ve aquatic industry denilen kavramı öğrendim genel olarak.
Nedir aquatic industry’den kastın?
Aquatic Industry yani yüzme dünyasının üyesi olan; çocuk, veli, eğitmen, diğer yüzücüler, havuzun çalışanları ve yöneticileri, havuz suyunun hijyeni ve bakımı vs… Tüm bunları çok detaylı şekilde öğrendiğim ve pratik edebildiğim bir deneyimdi benim için Avustralya macerası. Eşsiz beach’lerde yüzdüm, sörf yapmayı öğrendim ve 10 km’lik Bondi Beach Okyanus Yüzme Yarışı’na katıldım. Bunlar unutulmaz deneyimler…
Wufii Swim School bu kadar kısa sürede nasıl bu kadar popüler hale geldi?
2015’te İstanbul’da sıfır öğrenci ile başladığımız Avustralya Yüzme eğitimi programı geçen süreçte herkes tarafından çok sevildi. Referanslarla öğrenci sayımız arttı. Ben tek başıma başlamıştım ama sonradan eğitmenler de yetiştirdim ve geniş bir aile olduk. Şu an 9 kişilik bir kadromuz var.
Yüzme programınızın detaylarından bahseder misin biraz?
Kullandığımız program yıllardır Avustralya'da, AustSwim, Swimming Australia, Royal Life Saving Australia, Surf Life Saving Australia kurumlarının ortak akılla hazırladığı yüzme eğitim programı. Biraz klasik olacak ama çocuklar eğlenerek öğreniyor, suyu seviyor, eğitmenle bir güven ilişkisi kuruyor, sudaki tehlikelere karşı bilinçli yetişiyor. Her pratik için basitten karmaşığa giden bir yol izleyerek yüzme sporunu severek, sevdirerek öğretiyoruz.
Avustralya modelinin nesi farklı?
Aslında bütünsel bir yaklaşım var. Türkiye’de yüzme eğitimine şöyle bakılıyor; kişi gelir, yapılması gerekenleri takip eder, yapar ve gider. Avustralya yaklaşımı konuyu biraz daha kişiselleştiriyor. Her bireyin ihtiyaçlarına özel çözümler sunuyor. Karşındaki çocuğun ya da bebeğin sudaki özgüveni kazanması için neler yapılması gerekiyor diye bakmak lazım. Yani herkese özel bir eğitim veriliyor. Türkiye’de antrenörlük seviyeleri 1., 2. ve 3. seviye şeklinde verilirken; Avustralya’da belki 32 farklı seviyede yüzme eğitmenliği eğitimi veriliyor. Fark aslında burada başlıyor. Elbette kültürel farklılıklar da var.
Ve bu sezon Bodrum’dasınız. Bodrum’da nerede olacak dersler?
Önce Bodrum’a neden gelme ihtiyacı duyduk onu söyleyeyim. İstanbul’daki derslerimiz çok sevilince, fazlaca talep almaya başladık. Pek çok üyemizin de Bodrum’da yazlıkları var ve yazın ara vermek istemiyorlar derslere. Aslında bu ihtiyaçtan dolayı buradayız. Ama bu vesileyle yeni çocuklarla da tanışmayı diliyoruz. Ortakent – Yahşi’deki Patika Anaokulu’nda olacağız sezon boyunca. Sahipleriyle kafaca çok uyuştuk. Bunun dışında daha da önemlisi eğitim vereceğimiz havuz bizim eğitim standartlarımıza çok yakın.
Ne gibi standartlar?
Ekolojik havuz olarak geçiyor Patika’nın havuzu. Kaya tuzu ile temizleniyor ve klor kullanılmıyor. 30-31 derece suda, 1.20 cm derinlikte ve Avustralya'da yaygın olarak kullanılan, bizim de burada kullandığımız yüzme platformunun üzerinde ayakta duran çocuklar keyifle, güvenle yüzme öğreniyor. Ayrıca havuzun üzerinde bir tente de var.
Kaç yaş aralığındaki çocuklar yüzme eğitimi almalı?
Biz 6 ay itibarıyla başlıyoruz. Avustralya’da 6 aydan itibaren başlanması tavsiye ediliyor. Biz de aynen uyguluyoruz. 12 yaşa kadar da öğrencimiz var. Neden 6 ay? Çünkü boyun kontrolü olması gerekiyor. Bir de tabii bağışıklık güçlenmesi önemli… Diğer yandan denize her yaşta sokulabilir. Hedeflenmesi gereken aslında güvenli ve konforlu bir su deneyimi. Programın ana hedefi çocukların istem dışı suya düşmelerde kendi can güvenliğini sağlamayı öğrenmesi. Bu hayati becerileri güvenli ve eğlenceli bir şekilde sunuyoruz.
Deniz demişken, denizde de ders veriyor musunuz?
Aslında çok güzel olur ama deniz öngörülemez bir alan. Hava koşulları, rüzgar ve dalga, ders yaptığın yerin zemini; kum, taş, çakıl vs ve çevrenin kalabalık olması gibi sebepler etkileyebilir. O yüzden belki bir plaj günü yaparız tüm üyelerimizle diye düşündük. Öğrendiklerimizi denizde pekiştiririz.
En çok, sudan korkan bebekler mi fayda görüyor derslerden?
Her çocuğun farklı bir ihtiyacı oluyor. En çok istediğimiz şey çocuklardaki su sevgisini geliştirmek ve su korkusu oluşmasının önüne geçmek… Çünkü su göze, kulağa, ağza kaçan bir şey! Genellikle aileler daha ilk aylarda banyo yaptırırken evhamlı davranabiliyorlar. Bu da ister istemez çocuklarda olumsuz bir algıya sebep oluyor. Burada ailelere tavsiyem; hep pozitif bir tutum içerisinde, sakin ve rahat olmaları. Siz ne kadar rahat olursanız çocuk da o kadar rahat oluyor.
Peki, daha büyük ve yüzme becerisi gelişmiş olan çocuklarla neler çalışıyorsunuz?
Verdiğimiz eğitim 6 aydan 12 yaşa kadar sürdüğü için tabii ki teknik çalışması da yapıyoruz. Serbest, sırt üstü, kurbağalama ve kelebek olmak üzere 4 stili de sırasıyla öğretiyoruz. Yaşı ne olursa olsun, suda kendi can güvenliğini sağlama becerilerini geliştiriyoruz. Ancak burada bir güvenlik uyarısı yapmak istiyorum. 5 yaşına kadar olan çocuklarda, yüzmeyi biliyor da olsa gözümüzü çocuğun üzerinden ayırmamalıyız. %100 süpervizörlük şart. Suyun içinde yaşayacağı bir anlık bir panik anı, sonrasında sıkıntılara sebep olabilir. Ailelerin buna dikkat etmelerini istiyorum. Soruya tekrar dönecek olursak; yüzme becerisi gelişmiş çocuklar için grup derslerini tercih ediyoruz çünkü birebirde hep aynı şeyleri yapıyormuş gibi hissetmeye başlayarak sosyal becerilerden yoksun kalarak sıkılganlık gösterebiliyor. Eğitmenden gelen tekdüze komutlar yerine, arkadaşlarıyla birlikte eğlenerek öğrenmeleri çok daha yararlı.
Mehmet sana ve ekibine nasıl ulaşabilir Bodrumlular ve yaz tatilini burada geçirenler?
Instagram üzerinden irtibat kurabilirler bizimle. Aktif biçimde kullanıyoruz sosyal medyayı. Web sitemizde de çok detaylı şekilde kendimizi ve sistemi anlatıyoruz. Bodrumluları bekliyoruz.