Her ne kadar Bodrum hem Elvan’ı hem de Kartanesi’ni çok iyi tanısa da; başlangıç için kısa bir özgeçmiş alalım mı senden?
Tabii ki. İktisat Fakültesi mezunuyum. Yani esas mesleğim okul öncesi değil benim. 10 yıl kadar eşimle birlikte mali müşavirlik yaptım. Anne olma sevdasının ardından okul öncesi konusuna merak ve ilgi duymaya başladım. Kızım Sedef 2 yaşına geldiğinde ona anaokulu arayışım sırasında bu fikir ortaya çıktı. O sırada şu an Kartanesi’nin ana binası olarak kullandığımız bina boştu ve bize aitti. Orayı değerlendirmek istiyordum. Diğer taraftan annem 20-25 yıllık eğitimci. Beraber bu adımı atmak istedik.
Ve o günden sonra senin mesleğin bu oldu.
İlk başlarda yarım gün burada çalışır, yarım gün de ofise giderim diyordum ama açıldığı gün girdim içeri, bir daha da çıkamadım. Elbette ki çok emek verdim. Gitmediğim seminer, katılmadığım eğitim kalmadı. Yurt dışındaki alternatif eğitimleri yerinde inceledim. Oradaki çocuklar neler yapıyor? Berlin’e, Amsterdam’a, Viyana’ya gittim. Sabahları gidiyorduk okullara ve akşama kadar işin mutfağında çalışıyorduk. Çocuklarla etkinlikler yapıyorduk, gözlem yapıyorduk, akşamları da kendi içimizde toplantılar düzenliyorduk. Kartanesi’nin 11 senelik öyküsünde hep; “daha iyi nasıl oluruz?” sorusunun cevabını aradım. Meslekten çok hayata bakış anlamım oldu, doğru söylemek gerekirse.
Bu iş sana çok yakışmış.
Öyle oldu galiba! Bu sene de İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Çocuk Gelişimi ön lisansımı bitiriyorum. Çocuk ve oyunla ilgili tez yazıyoruz şu an. Kariyerime diploma ile devam etmek istedim. Biz annemle bu yatırımı yapmaya karar verdiğimiz andan itibaren, doğru bildiğimiz ve inandığımız yolda yürüdük. Ailelerle diyaloğumuz hep iyi oldu. Onlar bana inanır ve güvenir. Zaten aile kendini huzurlu hissederse, çoğunlukla çocuk da mutlu oluyor. Ben anne ve babalara hep şunu söylüyorum: “Lütfen tüm okulları gezin. Hangisinden güven alıyorsanız, çocuğunuzu oraya emanet edin. Siz mutluysanız, o da mutlu olur.” Sanırım bu felsefe ve bakış açısı ile kendimizi Bodrum’a kabul ettirebildik.
Kartanesi ismine nasıl karar verdiniz?
Ben ismimize her zaman çok güvendim. Her bir çocuk özeldir ve farklıdır. Her çocuğa ulaşılabilecek bir araç mevcuttur. O nedenle biz kartanesiyiz.
Özellikle acemi veliler için bir sorumuz var: Anneler okul seçerken neye dikkat etmelidir?
Öncelikle içerideki enerjiye bakmalılar. Mesela çalışanların mutluluğunu gözlemlemeliler. Ekip ruhu ve çalışanların birbiriyle uyumu son derece önemlidir. Bence en önemli kıstas bu. Ayrıca ben eğitimde samimiyetin çok değerli olduğuna inanıyorum. Bana bazen veliler soruyor: “Falanca okul şu etkinliği yapıyor, bizde niye yok. Ben de diyorum ki; peki sizce çocuğa ne gibi bir faydası olabilir? Bilmiyoruz diyorlar. Okulun bir çizgisi ve inandığı bir eğitim programı olması gerekiyor. Sırf popüler diye ya da vililer istiyor diye program değişmez.
Kartanesi nasıl bir okuldur?
Kartanesi butik bir anaokulu. Birebir veli iletişimi çok önemlidir bizde. Her çocuğun ayrı ayrı mutluluğu üzerine kurgulanmış bir sistem vardır. Okul öncesinde oyun tabanlı bir eğitim programı uyguluyoruz. Elbette ilköğretime hazırladığımız çocuklar belli bir okul olgunluğuna erişiyorlar. Bu sene eğitim programımıza bir yenilik daha kattık. Eğitimci Gülser Yiğit’in geliştirdiği
Dodimon isimli programla yola devam ediyoruz. Alternatif eğitim modeli temalı ama işin içine Milli Eğitimin de baz aldığı unsurları katarak ilerleyen bir model. Bizim çocuklarımız Türkiye’de eğitim almaya devam edecekleri için, hem ülkemizin kültürel yapısından, bayramlarından kopmadan ama işin içine uluslararası eğitim modellerinin öğretilerini de katarak geliştirilmiş karma bir eğitim modeli.
Neden Dodimon’u seçtiniz?
Tek bir eğitim modelinin bizim ülkemizde geçerli olduğuna inanan bir eğitimci değilim. Yurt dışında gezdiğim montesorri okullarının bile sadece Montessori uygulamadıklarını gördüm. Buna inanan ve güvenen ailelerle devam ettiğiniz zaman zaten doğru bildiğiniz yolda emin adımlarla ilerliyorsunuz. Dodimon karma ve çok emek verilen doğru bir program. Hem uluslararası hem ülkemizden esintiler ve güzellikler olduğu, ayrıca da bilgisine güvendiğim kişilerce yazıldığı için seçtim.
Biraz da Kartanesi Bebek Evi’nden bahseder misin?
Tabii. Geçtiğimiz Mayıs ayında yeni bir yatırım daha yaptık ve Kartanesi Bebek Evi’ni açtık. Bodrum yarımadasını incelediğimizde gördük ki; herkes üst yaş gruplarına yatırım yapıyor. İlköğretim, ortaokul ve lise olmak üzere... Küçük bebekleri olup, onları emanet etmek konusunda zorda kalan velilerimize de şahit oluyorduk bu süreçte. Hal böyle olunca Kartanesi ana binamızın yanındaki binaya 0-3 yaş için bebek evi modeli geliştirdik. İlk başlarda bu kadar küçük bebeklerle olur mu olmaz mı diye kaygı yaşadık doğrusu ama şimdi o kadar mutlular ki. Biz de onların gelişimlerini gözlemleyerek mutlu oluyoruz.
Bebek Evi ile ilgili şunu önemle vurgulamak istiyorum. Çocuğunuzu bütün gün bıraktığınız yerin kayıtlı bir alan olduğundan emin olmalısınız. Yani orası bir okul olmalı. Okulun o yaşta çocuğu almaya izni var mı yok mu? Bunu sormalısınız.
Çünkü farklı bir prosedür mü var?
Kesinlikle farklı. Anaokulu dediğiniz yerler 3-6 yaş çocukları kabul eder ve levhası pembedir. 0-2 yaş çocuğu alabilmeniz için kreş ruhsatınız olmalıdır. 2-6 yaş ruhsatınız varsa; bebek alamazsınız. Ama baktığınız zaman okullar alabiliyor çünkü; gelir gider dengesi ile çalışıyorlar! Aile olarak siz sorgulamalısınız. Bu tabii Bodrum’un değil, ülkemizin sorunu ama yine de dile getirmek istedim.
Bir de çok merak edilen ve sevilen Kidsnook’tan bahsedelim.
Türkiye’nin pek çok noktasında istasyon merkezleri olan, iki eğitimci kız kardeş Ayşegül Dede ve Betül Gece’nin kurduğu bir merkez Kidsnook. Biz de onların Bodrum istasyonuyuz. Masal ve duyusal oyun atölyesi yapıyoruz. Önce 15-20 dakika kadar çember saatinde masalı dinliyor çocuklar. Sonra o masalla ilintili olarak özel ışıklı masalarda oyun oynuyorlar. Yaratıcılığı artıran, özellikle okul öncesi dönem için kurgulanmış çok özel bir atölye. Hatta ilköğretim öğrencilerinin bile atölyelerden zevk aldığı dijital detoks merkezi adını verdiğimiz özel bir yer. Seneye masalların İngilizcelerini de programa dahil edeceğiz. Ayrıca haftada 2 gün anneli oyun grubu programımız da mevcut.
Kartanesi’ni tanımak isteyen veliler ne yapmalı?
Bizleri 0252 3639514 numaralı telefondan arayarak randevu alabilir ve okulumuza görüşmeye gelebilirler. Şu anda ön kayıt dönemindeyiz. Öncelik elbette eski velilerimizde. Ancak kontenjan dahilinde yeni öğrencilerimiz de olacak. Sosyal medya üzerinde de aktif bir okuluz. Bizi o mecralardan da bulup inceleyebilirler.