Ece nerelisin?
İzmirli'yim. Orada doğdum, orada üniversiteye gittim ve çalıştım bir dönem. Ardından yurt dışına gittim, sonra İstanbul’a döndüm. Evlenince de Bodrum’a yerleştim.
Dur dur, çok hızlı oldu bu.
Tamam detayları vereyim: Yaşar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunuyum. İzmir’de uzunca bir süre kurumsal bir aile şirketinde çalıştıktan sonra yabancı bir firmaya geçmek istedim. Ancak yabancı dilim buna yetersizdi. Los Angeles’a gittim dil eğitimi için, 3 aylığına. Orayı o kadar çok sevdim ki, 1 ay daha uzattım. Fakat sonra yine Türkiye’ye, işime geri döndüm. Ancak mutlu olamadım tabii ki, aklım Los Angeles’ta kaldı. Araştırmaya başladım. Los Angeles iş denetçileri derneğinin başkanını buldum, Linkedin üzerinden. Aradan bir süre geçti ve mülakat yapmak istedi benimle. Anlaştık ve ben Joe’s Jeans’in danışmanlığını yapmaya başladım. Hayat güzeldi, her şey yolunda! Orada çok memnundum, arada gelip ailemi görüyorum falan derken yine bir gün Türkiye’ye geldim. Bu geldiğimde de vizemi uzatırım diye düşündüm. Fakat uzatacaklarına benim mevcut vizemi iptal ettiler. Artık öğrenci konumunda olmadığım için…
Kötü olmuş.
Tabii, ben bunalıma girdim. Türkiye’yi sıfırlamışım gitmişim, orada her şey yolunda ama gidemiyorum. Ben de İstanbul’a gitmeye karar verdim. Tekrar bir macera. Bu sefer orada iş bulup, hayat kuracağım. Bulduğum işlerin maaşları çok düşük. O parayla İstanbul’da yaşamam mümkün değil. Derken bir firmanın geçici denetim müdürü aradığını gördüm, 8 aylık bir iş. Yüksek bir maaş istedim ve kabul ettiler! Ben orada çalışmaya başladım. 8 aylık geçici süreç bittiğinde de firma bana teklifte bulundu, sürekli çalışmam için.
İstanbul serüveni nasıl bitti peki?
Bu sefer de eşimle tanıştım! 8 ay içinde evlendik. 2015 yılının Ağustos ayında. Bodrum’a geldiğimde ilk başlarda çalışmadım, biraz dinlendim. Yoğurt yaptım, ekmek yaptım, turşu yaptım evde. Ve tabii ki sıkıldım. İş kurmaya karar verdim. Yurtdışında görmüş olduğum detaylı tekne temizliği işi vardı. Ekipman aldım, YDS Yat Temizlik’i kurdum ve iyi gitti. Fakat sezonluk bir iş. Benim her gün bir amaç için kalkmam lazım diye düşündüm. Dolayısıyla hala bir arayış içindeydim. Derken TEV’in açılacağını duydum. Yine hemen bir mail attım. Aslında 50 yaş civarı birini arıyorlardı bu pozisyon için ama ikna oldular.
Çok başarılı ve kararlı bir kariyer! O zaman gelelim TEV’e.
Evet, Türk Eğitim Vakfı; Vehbi Koç’un kurduğu bir vakıf. 50 yıldır Türkiye’de ve 2,5 milyonun üzerinde bağışçımız var. TEV neler yapar dersen; bağış toplar ve maddi durumu olmayan çocuklara burs verir, okutur. 230 bini aşkın bursiyerimiz oldu bugüne kadar. Yurt dışı bursu veren nadir vakıflardanız. 76 ünivertiste ile anlaşmamız var. 22 tane okula ilaveten Türkiye’de tek olan üstün zekalılar okulumuz var. 3 tane kız yurdumuz var. Kütüphanemiz, sanat merkezimiz, müzik okulumuz... Yani sadece çocuklara burs vermekle kalmıyoruz, okuldan sonraki hayatlarını da şekillendirmeye yarayacak pek çok destek hizmet veriyoruz. Büyük bir döngü bu.
Bursiyerlerinizde hangi özellikleri arıyorsunuz?
Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı olması, başarılı olması ve maddi durumunun düşük olması gerekiyor.
Peki, bağışlarınızı hangi yöntemlerle topluyorsunuz?
En büyük bağış kanalımız hibe ve vasiyet bağışçıları. Diğer bağış kanalımız da hizmet bağışı. Açılış, düğün ya da cenazelere çiçek göndermek yerine TEV’e bağış yaparak çelenk gönderme hizmetimiz var. Türkiye’nin her bölgesine ulaştırabiliyoruz. Bir de mutlu günler kartlarımız var bizim.
Nedir onlar?
Diyelim senin doğumgünün var. Ben de sana ne hediye alacağımı bilemedim. Kendi bütçem dahilinde TEV’e bağış yapıyorum. Hediye edeceğim kişiye o kart gidiyor. Bu kartların; özel günler, bayram, yılbaşı, doğum tebriği gibi pek çok çeşidi var. Bunun dışında burs fonu açtırabilirim.
Ne demek o?
Ben bir yıl boyunca bir çocuk okutacak kadar bağış yapacağımı taahhüt ederim demek. Her ay size gelen paranın sadece 5 lirasını bile oraya aktarabilirsiniz. Bu para birikip sene sonunda bir çocuğun eğitim parası olabilir.
Kabaca örnek vermeni istesem, mesela bir çocuğu bir sene okutmak için ne kadar bütçe ayırmak gerekiyor?
Meslek lisesine giden bir çocuk için yapmanız gereken bağış 1800 TL, ayda 160 TL. Üniversite öğrencisi okutmak istiyorsanıoz 510 TL gibi örnekler verebilirim.
Önümüzdeki dönemde TEV Bodrum olarak neler yapmayı planlıyorsun?
“Adım Adım” diye bir proje var. Tüm STK’ların katıldığı bir maraton. Bodrunners katılacak bu maratona bu sene, biz de bu büyük maratonda onları destekleyeceğiz Bodrum olarak. TEV’e bağış yapılabilecek etkinlik süresince. Bunun dşında Sevgili Bodrum’la da atölyeler yapacağız. Etkinlik gelirinin belli bir kısmı TEV’e bağışlanacak şekilde planlayacağız. Onun dışında yemekli organizasyonlar, konserler olacak.
Biz neler yapabiliriz bağış dışında TEV için?
Gönüllü olabilirsiniz. TEV ne yapıyor, TEV kimdir? Sadece bunu anlatmak bile bizim için çok değerli. Ya da bizim burs başvuru tarihlerimizi kaçırabiliyor çocuklar ve aileleri mesela. Bunun çok kişi tarafından paylaşılması önemli. Bu bile bizim için çok büyük bir katkı. İnsanların farkındalık düzeylerini bu yöne geçirmelerini talep ediyoruz.
Çok teşekkür ederiz Ece, sana başarılar diliyoruz. Okurlarımız sana nasıl ulaşabilir?
Sosyal medya hesaplarımızdan ya da direkt benim numaramdan; 0252 316 3062 ya da 0532 630 4496. Ben de size çok teşekkür ediyorum.