Akay Solmaz // Artistik Cimnastik Antrenörü
01 Mart 2019

Hem çocuğunuzu hem de kendinizi gönül rahatlığıyla emanet edebileceğiniz, genç ama tecrübeli, spora tutkuyla bağlı, 3. kademe kıdemli antrenör Akay Solmaz ile yeni salonu B-Gym’de sohbet ettik.
Ebeveyn ile iletişimde olmak ve sporcuyu iyi analiz etmek gerekiyor. Dengeli bir disiplin anlayışı şart.

Akay Hoca, aslında seni Bodrum’da sporla haşır neşir olanlar iyi tanıyor ama yeni tanışacaklar için kısaca bize kendini anlatır mısın?

Tabii ki. 2012 Muğla Besyo girişliyim, eş zamanlı olarak antrenörlük belgelerimi de tamamladım. Şu anda federasyonun 3. kademe kıdemli antrenörüyüm. Sinopluyum. 94 doğumluyum. Yaklaşık 17 yıldır da sporun içindeyim.

Çok küçük yaşta başladığını tahmin etmek zor değil.

Evet, 5 yaşında başladım. Temelim cimnastikti ama asıl branşım judo. İkinci kademe antrenörlük belgemi aldığımda Bodrum’dan bir kulüpten bana teklif geldi. Bodrum'la tanışmam ve yeniden cimnastiğe dönüşüm bu şekilde oldu.

Artistik cimnastik Bodrum’da bir eksiklik miydi? 

Kesinlikle öyleydi. Hatta hiç yoktu diyebiliriz. Koordinasyon merkezleri ve ritmik cimnastik vardı sadece.

Farkları nedir? 

Ritmik cimnastik biraz daha ritimli, dansla birlikte yapılan bir disiplin. Onlar  yardımcı aletler olarak toplar, kurdeleler vs. kullanıyorlar. Temel eğitimi aldıktan sonra, artistik cimnastiğe devam etmek isteyenler ise alet eğitimine geçiyor.

Peki, anne&babalar çocuğunu hangisine yönlendireceğine nasıl karar vermeli? 

Cimnastik bütün branşların temelidir. Üç yaşından itibaren başlanabilir. Temel cimnastik eğitimi alan bir çocuk bir süre sonra kendi antrenörü tarafından yönlendirilmelidir bana göre. Esnekliği ve kuvveti yeterliyse mesela artistik cimnastiğe yönlendiririz. Ama diyelim ki 5 yaşında cimnastiğe başlamış, yedi yaşına gelmiş ve yol katedememiş. Böyle bir durumda başka bir branşa yönlendiriyoruz ve bu branş ille de cimnastik ile bağlantılı olmak zorunda değil. Basketbola gidebilir mesela…

Yani aslında öncelikle iyi bir antrenör seçmeliyiz, değil mi? 

Elbette. Çocuk zaten sevip sevmediği, ilerlemek isteyip istemediği ile ilgili sinyalleri verir. Antrenmanda grup içerisinde biz eğitmenler bunu çok rahat gözlemleyebiliyoruz. Ebeveyn ile iletişimde olmak ve sporcuyu iyi analiz etmek gerekiyor. Dengeli bir disiplin anlayışı şart.

Gelelim B-Gym’e. Nasıl karar verdin burayı açamaya?

Daha önce çalıştığım kulüpte bir takım yetersizlikler vardı. Alet eksikliğinden ötürü yarışmalara hazırlanamıyorduk. Salon şartları da olumsuzdu. Hem çocukların, hem ailelerin, hem de bizim isteklerimize cevap vermiyordu. Örneğin sıçratmalı yarışma minderine ihtiyacımız vardı. Ama Bodrum'da hiçbir salonda yoktu. O nedenle, biraz da mecburiyetten kendi salonumu açma kararı aldım. O sırada Aslı (Canuysal) Hoca da pilates salonu açmak istiyordu. Bunu birlikte bir kompleks haline getirmeye karar verdik. Anneler ya da babalar çocuklarının antrenman saatini beklerken spor yapabilsinler istedik.

Buradaki şartlar yeterli mi o halde?

Kullandığımız yer zemini yarışma zeminidir. Sıçratmalı bir platformumuz var. Ayrıca 4 adet kız, 6 tane de erkek aletimiz var. Bunların hepsini kullanarak çalışmalarımızı yapıyoruz. Önce temel eğitimi tamamlıyor çocuklar daha sonra alet çalışmaya başlıyoruz. Dediğim gibi çocuğun ilerlemesine ve gelişimine göre de takımlar oluşuyor. Daha çok yeni olmamıza rağmen bir takım oluşturduk. Bu yıl muhtemelen yarışacağız.

Nasıl bir sistem var B-Gym’de? Çocuklar kaç saat antrenman yapabiliyor?

Hafta sonu grup çalışmaları yapıyoruz. Hafta içi de özel dersler ve yarışma gruplarının antrenmanları oluyor. 3 yaştan başlayarak 13 yaşına kadar sporcumuz var. Yaş gruplarına göre çalışmalar yapıyoruz. Ama süreç içerisinde yaşına göre değil seviyesine ve ilerlemesine göre gruplar değişebiliyor. Gruplarımız 10-12 kişilik. Deneme dersinden sonra önce yaşına uygun olan gruba alıyoruz.

Başka neler var B-Gym’de? 

Salonumuzda artistik cimnastik dışında bir de wellness stüdyomuz var. Ben aynı zamanda; Herkes İçin Spor Federasyonu’nun wellness eğitmeniyim. Resmi antrenörüm. Buradaki stüdyomuzda üyelik sistemi yok. Yani herkesin girip aynı anda spor yapması mümkün değil. Birebir çalışmalar yapıyoruz. Amaç doğrultusunda programlarımızı oluşturuyoruz. Ayrıca 2 tane de pilates stüdyomuz var. Biri reformer diğeri de mat pilates stüdyoları. Mat pilateste maksimum 3 kişilik grup derslerimiz oluyor. Reformer’da da ek fazla 2 kişi çalıştırıyoruz.

Bu yeni oluşumda, eski ve yeni sporcularla birlikte ekip olarak hedefiniz ne Akay Hoca?

Bodrum şu zamana kadar cimnastikte hiç lig yarışmasına girmemiş. Bu yıl biz bunu başarmayı istiyoruz, ilk hedefimiz bu. Bir kız bir de erkek takımımız var.

Sizinle nasıl iletişim kurabilir takipçilerimiz?
Instagram üzerinden olabilir. Ya da 0252 3171217 veya 0545 5101201’den bizi arayabilirler. Tüm sporseverleri deneme derslerimize bekleriz.


Diğer Röportajlar..
62
Yukarı Çık